Alle blogs

 

Europa warmt 2 maal zo snel op

Europa warmt twee keer zo snel op als het wereldgemiddelde en is daarmee de snelst opwarmende regio ter wereld. 

Wereldwijd was 2024 het warmste jaar ooit gemeten, in het verlengde van het al uitzonderlijk warme 2023.

Het werd zelfs het eerste jaar waarin de gemiddelde wereldtemperatuur de grens van 1,5°C boven het pre-industriële niveau overschreed – een symbolisch en zorgwekkend moment.

Terwijl sensatie regeert, sluipt kernenergie via de achterdeur naar binnen

De wereld worstelt met klimaatdoelen en energietekorten. Nederland kiest intussen voor een opvallende koerswijziging: de bouw van nieuwe kerncentrales. Een onderwerp dat sinds de jaren tachtig vrijwel onbespreekbaar was, ligt nu weer op tafel – zonder groots maatschappelijk debat, zonder massale protesten. Onze oosterburen hebben daarentegen juist besloten alle kerncentrales te sluiten.


Europees klimaatbeid (2)

In vervolg op mijn vorige blog wil ik de recente ontwikkelingen in Europa verder uitdiepen, waarin de strijd tegen de opwarming van de aarde en de energietransitie steeds meer onder druk komen te staan. Zoals we in de vorige blog hebben gezien, lijkt de huidige aanpak zich niet ...

Europees klimaatbeleid: politieke onwil of naïviteit?

De CO₂-uitstoot wereldwijd blijft maar stijgen, zoals blijkt uit de Keeling Curve, die sinds 1958 de CO₂-concentraties in de atmosfeer meet. Europa is verantwoordelijk voor slechts 6% van de wereldwijde uitstoot, terwijl China 30,1% en de VS 11,3% voor hun rekening nemen. 


Tesla: groene belofte of illusie

Ik was namelijk voornemens een Tesla te kopen; ik had zelfs al een proefrit gemaakt. Gedreven door milieu-overwegingen leek het een logische keuze: een elektrische auto die de uitstoot van schadelijke stoffen beperkt en dankzij overheidssubsidies financieel aantrekkelijk was. Bovendien...

Harko’s groene frustraties

Harko trad na zijn rechtenstudie toe tot de rijksoverheid, waar hij uitgroeide tot een onberispelijke jurist en loyale overheidsdienaar. Een modelburger die geen vlieg kwaad deed en nooit klaagde. Tot de groene revolutie zijn leven overhoop gooide.


De donkere keerzijde van de batterijauto

In een wereld waarin duurzaamheid een steeds prominentere rol speelt, zijn lithiumbatterijen de onmisbare krachtbron geworden voor elektrische auto’s, smartphones en talloze andere apparaten. Dit streven naar een groenere toekomst gaat echter gepaard met een schaduwzijde...

Bebossing en herbebossing: een effectief wapen in de strijd tegen opwarming van de aarde

Bebossing is een natuurlijke, goedkope en effectieve oplossing tegen klimaatverandering en zou een centrale rol moeten spelen in de wereldwijde klimaatstrategie. Terwijl beleidsmakers vaak focussen op dure technologische innovaties, zoals CO2-opslag en ...


Weelderig groen voedselbos in een dor landschap

Ik verblijf nu al enige weken op Curaçao en schreef in mijn vorige blog over de minder fraaie nalatenschap van Shell op het eiland. Gelukkig zijn er ook vele positieve ontwikkelingen. Zo ligt er op dit zonnige eiland, verscholen in een dorre omgeving, een groene oase...

Hoeveel bomen moet je planten om je CO2-uitstoot te compenseren?

Bomen kunnen, afhankelijk van hun grootte en soort, aanzienlijke hoeveelheden CO2 opnemen en vastleggen. Vooral snelgroeiende soorten absorberen grote hoeveelheden CO2. Kleinere planten vangen daarentegen veel minder CO2 op. 


Nederland wordt kouder: een nieuwe wetenschappelijke hype?

Als we de media mogen geloven, wordt Nederland bij verdere opwarming van de aarde juist een stuk kouder. Het eerste wat bij de meeste mensen opkomt is: hoe kan dat nou? Paradoxaal genoeg...

Hoe weten we zeker dat CO verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde?

De relatie tussen CO₂ en de opwarming van de aarde wordt vaak gepresenteerd als een vaststaand feit, maar hoe zeker weten we dat dit de belangrijkste oorzaak is?


CO2-credits: effectieve oplossing of gebakken lucht?

Een boterham verdienen met een bos is in Nederland niet eenvoudig. Bosbouw is een activiteit van lange adem. Toch zijn er in Nederland enkele organisaties die erin slagen geld te verdienen door bossen in het buitenland aan te planten. Het gaat hierbij niet primair om houtproductie, maar om de CO2-compensatie die deze bossen bieden. 

De atmosfeer bestaat voor bijna 80% uit stikstof: waarom is stikstof dan zo’n groot probleem?

In de media wordt vaak gesproken over stikstofuitstoot door landbouw en veeteelt. Dit kan verwarrend zijn, want stikstof zelf is niet het probleem. Onze lucht bestaat voor bijna 80% uit stikstof, een onschuldig gas. Het echte probleem zijn de schadelijke stikstofverbindingen die door landbouw, veeteelt, verkeer en industrie in de atmosfeer en bodem terechtkomen.


Baanbrekende ontdekking: licht kan water verdampen zonder warmte

Onderzoekers van een van de meest gerenommeerde technische universiteiten ter wereld, het Massachusetts Institute of Technology (MIT), hebben een verrassende ontdekking gedaan. Ze hebben een nieuw verschijnsel waargenomen, het zogeheten "fotomoleculaire effect", waarbij licht water kan laten verdampen zonder hitte. Dit effect kan niet alleen ons begrip van verdamping en klimaatverandering veranderen, maar ook leiden tot verbeterde industriële processen zoals ontzilting en drogen.

Is CO2 of waterdamp de grootste boosdoener?

Wanneer we het hebben over klimaatverandering, komen meestal de broeikasgassen CO2 en methaan naar voren. Maar er is een belangrijk broeikasgas dat zelden ter sprake komt: waterdamp. Dit is opvallend, want waterdamp speelt niet alleen een cruciale rol in ons klimaat, maar is ook een veel krachtiger broeikasgas dan CO2 en komt in veel grotere hoeveelheden voor dan alle andere broeikasgassen tezamen. Waarom horen we er dan zo weinig...


HAUT: Amsterdam’s torenhoge ambitie voor duurzame houtbouw

Dit unieke bouwwerk onderscheidt zich door zijn hoogte en innovatieve ontwerp. Met zijn 21 verdiepingen en een hoogte van 73 meter behoort HAUT tot de hoogste houten gebouwen ter wereld.

Lachgas: daar wordt de aarde niet vrolijk van

De laatste jaren komt lachgas (een stikstofverbinding) regelmatig negatief in het nieuws. Bij het inhaleren veroorzaakt dit gas een soort dronkenschap, waarbij gezondheidsrisico’s niet uitgesloten zijn. Maar er is nog een belangrijk aspect van lachgas dat vaak over het hoofd wordt gezien: het is een zeer krachtig broeikasgas, bijna 300 keer krachtiger dan CO2. Dit maakt lachgas een belangrijke speler in de discussie over klimaatverandering.


Militaire verwoesting in Oekraïne en ons milieubeleid: een opmerkelijke tegenstelling

Terwijl West-Europa zijn uiterste best doet om de CO2-uitstoot terug te dringen, gebeurt aan de oostelijke grens van Europa het tegenovergestelde. De oorlog in Oekraïne veroorzaakt niet alleen veel menselijk leed, maar brengt ook aanzienlijke schade toe aan de natuur en het milieu.

Het Asfaltmeer: hoe het zwarte goud voor Curaçao een nachtmerrie werd

In sommige delen van de wereld worden asfaltmeren gezien als indrukwekkende natuurfenomenen die jaarlijks duizenden bezoekers trekken. Het asfaltmeer op Curaçao kent helaas een ander verhaal...

 


...op hete kolen...

De opwarming van de aarde en de CO2-problematiek behoren tot de meest urgente vraagstukken van onze tijd. In het boek ...op hete kolen... worden de vele aspecten van klimaatverandering en CO2-uitstoot op een begrijpelijke manier uitgelegd. Het boek biedt een uitgebreide verzameling van bekende en minder bekende informatie, verrijkt met persoonlijke ervaringen. Versnipperde milieukwesties worden samenhangend gepresenteerd; pittige en controversiële meningen worden niet uit de weg gegaan.