Hoeveel bomen moet je planten om je CO2-uitstoot te compenseren?

Bomen kunnen, afhankelijk van hun grootte en soort, aanzienlijke hoeveelheden CO2 opnemen en vastleggen. Vooral snelgroeiende soorten absorberen grote hoeveelheden CO2. Kleinere planten vangen daarentegen veel minder CO2 op. Een boom in volle groei neemt meer CO2 op dan een volwassen boom, en een grote, dikke boom absorbeert meer CO2 dan een kleine of dunne. Ook het bladgroen speelt een belangrijke rol in dit proces. Gemiddeld wordt aangenomen dat een boom jaarlijks tussen de tien en veertig kilogram CO2 uit de lucht haalt, waarbij vaak een gemiddelde van 24 kilogram per jaar wordt gehanteerd. Zo heeft een boom van dertig jaar, met een bovengemiddelde CO2-opname, in totaal meer dan een ton CO2 vastgelegd.

Dit lijkt indrukwekkend, maar deze hoeveelheid staat in schril contrast met onze uitstoot. Een retourvlucht van Amsterdam naar New York produceert bijvoorbeeld al snel 2,6 ton CO2. Met andere woorden, een boom zou ongeveer 75 jaar nodig hebben om deze uitstoot te compenseren. Dit is echter misleidend: de uitstoot gebeurt binnen enkele uren, terwijl de boom er decennia over doet om dezelfde hoeveelheid CO2 op te nemen. Bovendien nemen volwassen bomen steeds minder CO2 op naarmate ze ouder worden, en is er geen garantie dat een boom 75 jaar blijft leven.

Volgens Milieu Centraal is de gemiddelde CO2-voetafdruk in Nederland 8,5 ton per persoon per jaar, inclusief energieverbruik, vervoer, vakanties, eten en consumptiegoederen. Om deze jaarlijkse uitstoot volledig met bomen te compenseren, zou elke Nederlander ongeveer 354 bomen moeten planten. Op een hectare grond passen tussen de 350 en 500 volgroeide bomen, wat betekent dat elke persoon ongeveer een hectare bomen nodig zou hebben om zijn CO2-uitstoot te neutraliseren. Natuurlijk is deze berekening onrealistisch; er staan al veel bomen op aarde, en niet iedereen heeft een uitstoot van 8,5 ton per jaar.

Wereldwijd slaan bossen jaarlijks netto ongeveer 7,6 miljard ton CO2 op, wat gelijkstaat aan anderhalf keer de jaarlijkse uitstoot van de Verenigde Staten. Hoewel dit een flinke bijdrage is, is het niet genoeg om de wereldwijde CO2-emissies volledig te compenseren. Daarom is een combinatie van emissiereductie en herbebossing essentieel.

Ondanks dat de bijdrage van tuinplanten aan de wereldwijde CO2-opname gering is, bieden tuinplanten andere belangrijke voordelen. Ze ondersteunen biodiversiteit, verbeteren de bodemgezondheid, verminderen erosie, en bieden voedsel en schuilplaatsen voor insecten, vogels en andere dieren. Kortom, een goed aangelegde tuin draagt zeker bij aan een duurzamere wereld – niet alleen door CO2 vast te leggen, maar ook door een levendig ecosysteem te ondersteunen.

 

Bronnen

Milieu Centraal

Nature Climate Change

...op hete kolen...

De opwarming van de aarde en de CO2-problematiek behoren tot de meest urgente vraagstukken van onze tijd. In het boek ...op hete kolen... worden de vele aspecten van klimaatverandering en CO2-uitstoot op een begrijpelijke manier uitgelegd. Het boek biedt een uitgebreide verzameling van bekende en minder bekende informatie, verrijkt met persoonlijke ervaringen. Versnipperde milieukwesties worden samenhangend gepresenteerd; pittige en controversiële meningen worden niet uit de weg gegaan. 


Misschien vind je dit ook interessant


Militaire verwoesting in Oekraïne en ons milieubeleid: een opmerkelijke tegenstelling


CO2-credits: effectieve oplossing of gebakken lucht?